Charakterystyka cukru i słodyczy

pobraneCukier jest produktem, który dostarcza wyłącznie energii w postaci tak zwanych pustych kalorii. Nie jest on z całą pewnością nośnikiem innych składników odżywczych. Do grupy cukru i słodyczy zalicza się również wyroby cukiernicze i ciastkarskie oraz czekoladowe, dżemy marmolady i tym podobne. Zawierają one znaczne ilości białka, składników mineralnych, oraz kwasów organicznych, a także tłuszczu. Znaczącym źródłem tych ostatnich, są przede wszystkim ciastka oraz czekolady. Do grupy słodyczy jest także zaliczany miód pszczeli.

Głównym jego składnikiem jest mieszanka cukrów prostych. Zawiera on jednak w swym składzie substancje, którym przypisuje się właściwości bakteriobójcze, a to jest  hamowanie rozwoju drobnoustrojów. Cukier i słodycze mają działanie zakwaszające. Wiadomo ogólnie, że nadmierne spożycie cukru i słodyczy jest niewskazane. Sprzyja między innymi otyłości i próchnicy zębów. Całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest jednak niekorzystne. Są doniesienia, że cukier oddziałuje pozytywnie na funkcjonowanie neuroprzekaźników w mózgu. Zagadnienie to jest przedmiotem badan naukowych. Nie zmienia to jednak faktu, że spożywanie cukru oraz słodyczy przez człowieka powinno być kontrolowane. Zwłaszcza jeżeli chodzi o małe dzieci, ponieważ w ich przypadku to bardzo ważne i wpływa na zdrowie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>