Charakterystyka jaj i jego przetworów

pobrane (3)Mleko i jego przetwory należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty tej grupy są źródłem wysoko wartościowego białka, łatwo przyswajalnego wapnia, tłuszczu oraz cukru mlekowego ? laktozy. Występują w tej grupie także liczne witaminy, które są rozpuszczane w tłuszczach oraz witaminy z grupy B. Wśród nich jest to ryboflawina, witamina z grupy B dwa. Mleko i jego przetwory nie zawierają natomiast witaminy C, jedynie można się w nich dopatrzeć śladowe ilości żelaza. Nie ma w nich także błonnika pokarmowego. Także żaden z produktów spożywczych nie można zastąpić mleka. Bez podawania mleka i jego przetworów, pełne pokrycie zapotrzebowania na wapń, drogą żywieniową jest praktycznie nie możliwe. Produkty tej grupy wykazują właściwości alkalizujące. Zaś jeśli chodzi o jaja, to warto wiedzieć, że jest ono uważane za najwyższą wartość biologiczną, które zawiera najwięcej białka przyswajalnego przez organizm człowieka. Zaś żółtko jaja, zawiera obok białek wiele związków tłuszczowych, w tym witaminę A i D, oraz żelazo. Wśród związków tłuszczowych występuje między innymi cholesterol, dlatego też nie zaleca się zbyt dużego spożycia żółtek. Jaja wykazują także działania kwasotwórcze.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>