Charakterystyka jaj

images (2)Gdy wypowiadamy słowo jajo, to zazwyczaj kojarzy się ono nam z jajem kurzym. I bardzo dobrze, albowiem to właśnie takie jajo, jest uważane za białko o najwyższej wartości biologicznej, które w 100 procentach jest przyswajalne przez organizm człowieka. Stąd, gdy mamy małe dzieci, po karmieniu piersią zaleca się spożycie białka jaja kurzego. Zaś jeśli chodzi o żółtko jaja, to zawiera ono obok białka sporo związków tłuszczowych, między innymi jest to witamina A, D. Oprócz tego mamy tutaj styczność z cholesterolem, dlatego też unika się spożycia dużej dawki żółtek. Przeciętna norma na tydzień, to dwa jaja. Owe jaj, wykazują działania kwasotwórcze.

Oznacza to, że najwięcej szczepu mają bakterie z grupy salmonella. Jednak można sobie z nimi radzić, albowiem giną one w temperaturze 67 stopni Celsiusza, w czasie kilku minut. Lecz niektóre szczepy, mogą okazać się bardzie odporne. Tak więc w świetle aktualnych sytuacji epidemiologicznej, w kraju niemal wszystkie dostępne jaja na rynku mogą być skażone drobnoustrojami chorobotwórczymi. Wywołują one u ludzi ostre i dokuczliwe zatrucia pokarmowe. Baterie te występują na powierzchni jaja. Nie można całkowicie wykluczyć ich obecności- także i w środku jaja. Z tego względu zaleca się zawsze przed użyciem jaja ? mycie oraz ich wyparzenie. Tak więc z tych samym powodów nie powinno się nigdy pozostawiać potraw z dodatkiem surowych jaj w temperaturze pokojowej.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>