Charakterystyka mięs

pobrane (2)Produkty z grupy mięs, stanowią dla naszych organizmów źródło białka o bardzo wysokiej zawartości odżywczej, a także tłuszczu, składników mineralnych,a  w tym; fosforu, żelaza, siarki, oraz witamin z grupy A i B. jeśli chodzi o białko w mięsie, to jest go dwadzieścia procent, lecz wyróżnia się z tej grupy dwa rodzaje białek. Albowiem jest to białko tkanki mięśniowej i łącznej. Taka tkanka mięśniowa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Tkanka łączna może występować w różnych postaciach ? między innymi możemy wyróżnić właściwą, chrząstkową i tłuszczową. Im więcej tkanki łącznej, tym gorszy gatunek mięsa i mniejsza wartość odżywcza.

Wówczas jeśli chodzi o tłuszcz, to zależy wszystko od gatunku mięsa, albowiem jest go od dwóch do nawet siedemdziesięciu procent. Mięso także cechuje się dużą zawartością wody, stąd też uważa się na nie pod względem odmrażania. Albowiem nie należy takiego mięsa poddać pod gorącą wodę, albowiem wtedy wypłyną z niego wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Tak więc najpierw należy je przenieść do lodówki, odczekać dobę, dopiero później poddać obróbce wstępnej. Podroby z mięsa także cechują się wysoką zawartością odżywczą, szczególnie wątroba, która obfituje w witaminę A oraz w witaminę z grupy B, lecz posiadają dużo tłuszczy, skąd ich częste spożycie nie jest zalecane.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>