Charakterystyka owoców i warzyw

imagesWarzywa i owoce to grupa produktów nisko energetycznych o wysokiej wartości odżywczej, które spełniają funkcje regulujące i ochronne. Wykazują działanie zasado-twórcze, gdyż zawierają duże ilości sodu, potasu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Produkty takie jak warzywa i owoce stanowią zasadnicze źródło witamin, soli mineralnych, błonnika, cukrów prostych, dwucukrów, kwasów organicznych, barwników, olejków eterycznych i fitoncydów. Średnie spożycie na dzień powinno wynosić 800 gram na osobę, no i ważne, aby rozmieścić je na trzy lub pięć posiłków. Warzywa bogate są w witaminę C, to przede wszystkim; jarmuż, papryka, natka pietruszki, warzywa kapustne, oraz brukselka.

Zaś wśród owoców wyróżnia się dziką różę, czarną porzeczkę, czarny bez, maliny, truskawki i kiwi. Jeśli chodzi o owoce jagodowe, to są one również dobrym źródłem albuminoidów ? czyli związków przeciw utleniających. Natomiast jeśli chodzi o warzywa i owoce obfitujące w witaminę A, czyli beta karoten, to wyróżnia się marchew, dynię, paprykę czerwoną, jarmuż, brokuły ? warzywa, zaś jeśli chodzi o owoce, to z pewnością będą to morele, brzoskwinie, melony oraz papaja. Tak więc zapoznając się z tą grupą produktów, warto ją wprowadzać we własne posiłki, albowiem z całą pewnością będą one lepsze od czekolad i innych słodyczy, co z pewnością przyjdzie nam na zdrowie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>