Charakterystyka produktów zbożowych

pobrane (4)Produkty zbożowe stanowią podstawy żywienia. Do tej grupy zalicza się mąki, kasze; w tym jęczmienna, ryż, płatki, a oprócz tego pieczywo, makarony i kluski. Produkty zbożowe są bardzo bogate w węglowodany złożone. Głównie chodzi tutaj o skrobię. Są także źródłem białka, aczkolwiek maja niską zawartość biologiczną. Ponadto występują w nich stosunkowo duże ilości licznych składników mineralnych, na przykład jest to fosfor, magnez, cynk, żelazo, mangan, siarka, chlor, oraz witaminy z grupy B. można tutaj także zaobserwować spore ilości błonnika pokarmowego. Mało jest w nich natomiast tłuszczów i wapnia.

Praktycznie nie występują w nich witaminy A,C i C. W produktach zbożowych, wszystkie składniki oprócz skrobi, gromadzą się głównie wewnętrznej części ziarna ? jest to tak zwana warstwa uronowa. Dzięki fosforowi, siarce i chloru, produkty zbożowe mają właściwości kwasotwórcze. Zaś niepełnowartościowe białko produktów zbożowych, uzupełnia się poprzez odpowiednie łączenie. Chodzi tutaj głównie o mleko, jego przetwory, jaja oraz mięso. Wykorzystanie składników mineralnych z przetworów zbożowych jest częściowo ograniczone, ponieważ część z nich zwężona jest z błonnikiem ? o którym była mowa czerniej, oraz z kwasami fitynowymi, których organizm nie trawi. Tak więc jedzenie produktów zbożowych jest bardzo ważne i powinniśmy tak dobierać posiłki, aby ich ilość był jak największa.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>