Charakterystyka ryb

images (1)Wartość odżywcza ryb jest bardzo zbliżona do wartości mięsa zwierząt rzeźnych, a ich białko ryb jest także białkiem pełnowartościowym, można się w nim doszukać nawet dwudziestu procent. Ryby zwłaszcza te morskie, są dobrym źródłem składników mineralnych, wśród tej grupy można wyróżnić miedź, jod, kobalt, a także można w nim dopatrzeć się witamin z grupy A oraz D. Ryby spożywane ze ośćmi, są źródłem wapnia. Ich tłuszcz rybi zawiera znaczące ilości kwasów tłuszczowych, w tym bardzo ważnych dla organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłucz owych, czyli NNKT. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu we krwi. Z tego powodu zaleca się spożywanie ryb dwa, a nawet trzy razy w tygodniu. Ryby wykazują właściwości kwasotwórcze. Ryby są także bardzo bogatym źródłem energii. W podstawach żywienia występuje grupa białek, która dzieli się na proste i złożone. Do grupy białek prostych, zalicza się miogen i miozynę ? są to białka pełnowartościowe, zaś kolagen to białko niepełnowartościowe. Białka złożone to mioglobina, która jest odpowiedzialna za barwnik mięśni, a hemoglobina za barwnik krwi. Tak znając już charakterystykę odżywczą ryb, nie zapominajmy o ich użyciu w naszej kuchni, bo jak sami się przed chwilą dowiedzieliśmy są one bardzo ważne oraz są dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Warto o tym pamiętać.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>