Charakterystyka warzyw strączkowych

pobrane (1)Do warzyw strączkowych należą z całą pewnością  suche nasiona fasoli, grochu, soi oraz soczewicy. Albowiem są to produkty o bardzo wysokiej wartości energetycznej. Owe rośliny strączkowe charakteryzują się wysoką zawartością białka, wynoszącą niemal dwadzieścia do trzydziestu procent. Ponadto te białko, to najwyższa wartość białek roślinnych. Oprócz tego dochodzi również wysoka zawartość błonnika i obecność tak zwanych cukrów wzdymających. Ten proces ogranicza w wielu przypadkach zastosowanie suchych nasion roślin strączkowych w żywieniu człowieka. W ramach ciekawostki można także dodać, że w nasionach roślin strączkowych znajduje się wiele składników mineralnych, a wśród nich znajdziemy fosfor, magnez, żelazo, oraz cynk.

Nie są one jednak dobrze przyswajalne, ponieważ obecność błonnika i kwasu fitynowego, nie jest tolerowany przez organizm ludzki. Zatem jeśli chodzi o witaminy, to możemy się w grupie warzyw strączkowych spodziewać się witamin z grupy B, szczególnie witaminę B jeden. Lecz mimo że organizm nie przyswaja takich składników, to warto czasem przemycać niektóre z nich w codziennej kuchni. Wówczas możemy to uczynić, gdy gotujemy zupę krem, wówczas niektóre produkty możemy zmiksować, albo również w wszelakich pieczeniach, gdzie tylko nadamy odpowiedni aromat całej potrawie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>