Czym jest smak?

texturedcutlery-3_01-589cx205Smak jest receptorem za pomocą którego możemy rozpoznać dany smak. Między innymi człowiek rozpoznaje cztery główne smaki: słodki, gorzki, słony, oraz kwaśny. Niektórzy jeszcze wymieniają smak ostry, i cierpki, który również jesteśmy w stanie rozpoznać. Dzięki receptorowi smaku, wiemy czy danie nie jest za słone, czy ciasto nie jest za słodkie, czy dana czekolada nie jest za gorzka, czy owoc jest cierpki czy słodki, czy mięso, lub sos nie jest zbyt ostry. Dzięki owym receptorom kształtuje się nasz gust kulinarny.

Wiele tysięcy lat temu gorzki smak stał się dla ludzi pewnym ostrzeżeniem, ze wszystko co ma tego typu posmak zabija. Metoda prób i błędów wyselekcjonowaliśmy produkty gorzkie nadające się do spożycia, i te które rzeczywiście nie są dla nas jadalne. Natomiast kwaśny smak kojarzy się nam, albo z cytrusami albo z owocami niedojrzałymi, które również mogą nam zaszkodzić, jeśli je spożyjemy.

Smak słodki oznacza coś dobrego, coś dobrego do Spożycia i właściwego. W przypadku słonego smaku, który zazwyczaj jest uzyskiwany za pomocą przyprawy, jaką jest sól. Początkowo ludzie nie używali soli, piekli mięso na ruszcie, bez przypraw, i innych dodatków, jedynie ogień, kawałek drewna, który służył do opiekania wielkich kawałków mięsa, i samo mięso, zazwyczaj w całości zawieszane nad paleniskiem. W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie mięsa bez odrobiny soli, a w przypadku smażonych kawałków bez panierki, czy przypraw.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>