Kuchnia australijska

pobrane-18Australia w swej przeszłości budziła zainteresowanie wielu państw, między innymi Anglii. Liczne kolonie tworzone przez różnorodne narodowości oczywiście miały bardzo duży wpływ na kształtowanie się nie tylko kultury australijskiej, ale także kuchni. W kuchni australijskiej do dziś dnia można zauważyć pozostałości wpływów angielskich kolonistów, czego dobrym przykładem jest chociażby pieczeń z warzywami. Pisząc o kuchni australijskiej właściwie trudno pisać o tradycyjnych i typowo regionalnych potrawach, stanowi bowiem ona specyficzną mieszankę, będącą pozostałością po wpływach licznych kultur. Australijczycy, podobnie jak wiele innych ludów, w swoich potrawach wykorzystuje to, co daje im sama ziemia.

A ponieważ Australia jest niezwykle bogatym w owoce i warzywa kontynentem, więc dania siłą rzeczy obfitują w wiele produktów. Kuchnia australijska nie opiera się wyłącznie na kuchniach świata i ludów, które w przeszłości zajmowały kontynent. Kuchnia australijska bowiem czerpie z kuchni całego świata, dzięki czemu można natknąć się na wiele ciekawych potraw i dań, które jednak do końca nie są czysto australijskie. Jak zatem widać, nie tylko gusta i kultura tworzą narodową kuchnię, ale także historia.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>