Kuchnia indyjska

pobrane-20Kuchnia indyjska z pewnością nie należy do kuchni znanych na całym świecie. Nie jest tak popularna, jak kuchnia francuska, meksykańska czy turecka. Tymczasem zupełnie niesłusznie, kuchnia indyjska bowiem należy do jednych z ciekawszych, z uwagi na to, iż liczne wierzenia od wieków kształtowały współczesny całokształt kuchni indyjskiej. W Indiach można natknąć się na wiele wyznań i grup etnicznych, a każda z nich ma swoje standardy żywieniowe- na przykład zakaz spożywania mięsa. Nie mniej jednak wyznawcy judaizmu czy też islamu spożywają mięsa zupełnie bezkarnie. Jak więc widać, kuchnia indyjska łączy w sobie wiele nawyków, zakazów i kultur, przez co trudno jednoznaczne ją scharakteryzować.

Nie mniej jednak istnieje kilka potraw typowo indyjskich, uniwersalnych, takich jak chociażby kaczka po bombajsku, chałwa, curry, sałatki owocowe i warzywne, jogurty czy liczne sosy ostro- kwaśne. Wspominając o kuchni indyjskiej nie sposób pominąć indyjskiej herbaty, przyrządzanej według unikalnych receptur i z niezwykła dokładnością. Kuchnia indyjska, choć nie cieszy się tak sporym uznaniem w Europie, głównie z uwagi na brak mięsa w menu, zwłaszcza zaś mięsa wieprzowego, to jednak niewątpliwie jedną z ciekawszych kuchni świata.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>