Kuchnia japońska

pobrane-19Kuchnia japońska niewątpliwie należy do jednych z najzdrowszych kuchni świata. Japończycy nie bez powodu cieszą się dobrym zdrowiem, długowiecznością i młodym wyglądem. W menu japońskiej kuchni nie ma bowiem miejsca na kaloryczne i tłuste, ciężkostrawne posiłki, które spożywane regularnie nie wpływają pozytywnie na organizm. Cóż zatem można znaleźć w japońskiej kuchni? Przede wszystkim ryby, w różnych postaciach, także na surowo- popularne sushi, które u niektórych budzi wstręt w rzeczywistości jest jednak bardzo pysznym daniem. Oprócz ryb, Japończycy serwują także ogrom warzyw i owoców, pod naprawdę bardzo ciekawymi postaciami. Japońska kuchnia raczej odrzuca potrawy pieczone, na rzecz grillowanych i gotowanych.

Tradycyjne w Polsce ziemniaki są zastąpione ryżem, polewanym octem ryżowym. Warto także wspomnieć o odmiennej kulturze samego spożywania posiłków. Kuchnia japońska odrzuca sztućce. W Japonii posiłki spożywa się w sposób pierwotny i, według niektórych, prymitywny czyli palcami. Albo pałeczkami. Trzeba przyznać, że sztuka spożywania posiłków pałeczkami do łatwych nie należy, co z pewnością potwierdzą te osoby, które miały okazję spróbować. Kuchnia japońska polecana jest osobom, które chcą zrzucić wagę bądź zadbać o zdrowie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>