Kuchnia niemiecka

pobrane-17Kuchnia niemiecka jest chyba najbliższa kuchni polskiej, aczkolwiek można w niej natknąć się także na elementy austriackie, czeskie i słowackie. Z czego zatem słynie niemiecka kuchnia? Przede wszystkim z tego, że jest bardzo tłusta a potrawy, choć smaczne, nie zawsze wyglądają apetycznie, dlatego nie warto zrażać się ich wyglądem, tylko po prostu skosztować. W Niemczech, podobnie jak w Polsce, bardzo popularne są zupy, acz u naszych sąsiadów zdecydowanie królują zupy gęste i gulasze. Niemcy wręcz królują na rynku kulinarnym, jeśli chodzi o wyroby różnego rodzaju wędlin, frank futerek czy parówek. Królują także, jeśli chodzi o piwo. Niemcy są wielkimi smakoszami piwa, wypijają go bardzo dużo.

Produkują też jedne z lepszych piw na świecie. Jeśli chodzi o wpływy kuchni austriackiej, to możemy wymienić takie dania jak zupa z knedlami, risotto czy strudel jabłkowy- tak dania te pojawiają się także w Polsce. Jak łatwo wywnioskować, kuchnie europejskie czerpią od siebie nawzajem. Niemcy, jako kraj sąsiedni Polsce posiada w swoim menu wiele dań powielających się z daniami kuchni polskiej. Polacy mogą bez obaw gościć w niemieckich restauracjach, znajdą tam bowiem potrawy, które spożywają w swojej ojczyźnie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>