Kuchnia turecka

pobrane-22Większości ludziom kuchnia turecka kojarzy się wyłącznie z kebabem. I rzeczywiście, skojarzenie to jest słuszne, znane bowiem na całym świecie kebaby to pomysł właśnie Turków. Same statystyki mówią wiele: lepiej prosperują bary szybkiej obsługi i budki z kebabami obsługiwane przez rodowitych Turków. Ponieważ jednak gardła Europejczyków nie są przystosowane do tak dużej dawki pikantności, wprowadzono wiele nowych sosów, również bardzo łagodnych, by każdy mógł cieszyć się smakiem popularnych kebabów.

Nie mniej jednak kuchnia turecka choć wyłącznie tak jest kojarzona nie ogranicza się wyłącznie do wzbudzających obecnie furorę na rynku europejskim kebabów. Menu Turków obejmuje znacznie więcej dań które z pewnością zasługują na uznanie. Spośród naprawdę licznych potraw wymienić należy tureckie przystawki, mięsa zawinięte w liście winogrona, pierogi oraz ryż- w różnych postaciach. Turcy jedzą bardzo dużo warzyw i owoców, jednak na prawdziwe uznanie zasługują tureckie desery. Kto nie miał jeszcze okazji ich posmakować, nie wie, co to prawdziwy królewski deser. Jeśli jednak Turcy mają skłonności do skrajności w przypadku ostrości sosów i dań głównych tak w przypadku deserów skłonności te odwracają się w zupełnie inną stronę- są bardzo słodkie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>