Mięso i wędliny ? charakterystyka

images (84)Produkty z tej grupy stanowią dla organizmu człowieka źródło białka o wysokiej zawartości odżywczej, a także tłuszczu, składników mineralnych i witamin. Białko stanowi w mięsie około dwadzieścia procent. W mięsie wyróżnia się dwa odmienne rodzaje białek. Albowiem są to białka tkanki łącznej i białka tkanki mięśniowej. Zawartość tłuszczu waha się nawet do trzydziesty procent, a wszystko dlatego że zależny to od gatunku mięsa, stopnia jego utuczenia oraz części tuszy. Albowiem im bardziej mięso znajduje się w tylnej partii ciała, tym lepsze. Oprócz tego mięso cechuje się spora zawartością wody i takie mięso ze zwierząt rzeźnych zwiera ciała wyciągowe, które nadają charakterystyczny smak i zapach wywarom mięsnym.

Podroby wykonywane z mięs cechują się również wysoką wartością odżywczą. Szczególnie wątroba obfituje w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Jednak warto zaznaczyć, że wszystkie podroby zawierają bardzo duże ilości cholesterolu, przez co ich duże i częste spożycie nie jest zalecane. Mięso zwierząt rzeźnych określa się jako mięso czerwone, zaś w odróżnieniu od mięsa drobiowego, które jest nazywane białym. Takie mięso drobiowe cechuje się wysoką strawnością i stosunkowo niższą niż w mięsie czerwonym zawartością tłuszczu. Tak więc, gdy robimy zakupy, pamiętajmy o tej zasadzie i kupujmy zdrowe rzeczy.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>