Potrawy regionalne

c3_zupa_meksykanskaPotrawy regionalne są przede wszystkim uwarunkowane położeniem danego kraju, zasobami spożywczymi jakimi dysponują oraz tradycji, wierzeń religijnych, i technik, które są praktykowane na co dzień w każdym państwie. W samej Polsce mamy podział terytorialny, a wraz z nim tradycyjne potrawy wykorzystywane głównie w tych regionach. Będzie to kuchnia Małopolska (kurczak po małopolsku, przekładaniec krakowski, barszcz małopolski), Podkarpacia (np. kapusta ziemniaczana, gołąbki pilzneńskie, panepuchy, pierogi pilzneńskie z borówkami, grzybami, mięsem) Wielkopolska (pyry z gzikiem, plyndze, pyzy, szagówki), Lubelszczyzny (cebularze, pierogi z duszoj, piróg krzeszowski, powidła krzeszowskie, kozibroda), Mazowsza (miód puszczański, fafernuchy, krupnik kurpiowski, zupa wolska z makaronem, kurpiowski pasztet z grzybami, szczupak faszerowany, kopytka ziołowe),Podlasia i Polesia (białostocka zupa z opieniek, salceson z tołpygi, podlaski pasztet ziemniaczany, pasztet z bażanta, roladki z ziemniakami, zarzucajka), góralska (naleśniki po góralsku, legumina po krakowsku, devolay po podhalańsku, zupa z cielęciny i żółtego sera). Wszystkie te przepisy możemy znaleźć na stronie internetowej lub w książkach kucharskich (regionalnych). Nie pozostaje nam nic innego jak wypróbować, którejś z podanych potraw we własnym domu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>