Potrawy wielkanocne

kartoflanka01-700x372Tradycyjne potrawy wielkanocne, są głównie jajeczne, ale nie tylko, mamy również zwyczajowe mazurki, baby wielkanocne, makowce, serniki, żurek, śledzie czy biały barszcz. Nie zapominajmy również o poświęconych smakołykach, które zawsze znajdują się na stole (tradycyjnie: kiełbasa, chleb, pisanki, ciasto, sól i pieprz) . Święta spędzamy wraz z rodziną, więc ilość wytwarzanego jedzenia jest duża, często zostają nam słodkości i inne potrawy, które podjadamy jeszcze w kilka dni po świętach. Potrawy wielkanocne są przygotowywane długo przed Wielkanocą, a ich różnorodność zachwyca nie jedne oko konsumenta. Żeby spróbować każdego dania musielibyśmy mieć chyba dwa żołądki, ale niestety, musimy poradzić sobie w inny sposób. Warto jest przygotować na święta coś oryginalnego, a możemy to uczynić zasięgając przepisów z różnego rodzaju książek kucharskich czy portali internetowych.

Dlaczego akurat jajko jest symbolem świąt? Dlatego, że symbolizuje odrodzenie i życie, więc zgodnie z naszymi wierzeniami staje się ono stosowną potrawa do tej okazji. Nie możemy jednak zapomnieć o chrzanie, ćwikle czy sosie tatarskim, które dopełni nasze przekąski oraz o wędlinach, które przygotowujemy sami np. pieczone mięso, pasztet z zająca lub z żurawiną. I jak tu nie nabrać tych kilku kilogramów, jak mamy na stole taką różnorodność?

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>