Potrawy wigilijne

pobrane-13Jak co roku gospodynie kręcą się po kuchni i gotują przed wigilią potrawy, które wraz z rodziną, przy stole wigilijnym, będą mogły wieczorem jak pojawi się pierwsza gwiazdka na niebie, skosztować. Jak tradycja nakazuje powinno być tych potraw dwanaście, jeżeli będzie więcej to na pewno nic się nie stanie, ale tyle powinno być. Za potrawy uważa się zarówno smażonego karpia, śledzie w cebuli i oleju, pierogi z grzybami, sałatki śledziowe, racuszki, jak i kompot z suszonych owoców, rybę po grecku, kotlety grzybowe, barszcz czerwony z uszkami, krokiety z grzybami, kapusta wigilijna ? postna bez mięsa, kluski z makiem. Możemy również skorzystać z innych przepisów, jeżeli chcemy urozmaicić nieco nasze menu wigilijne np. o kotleciki z ryżu, rybę w galarecie, zupę rybną, placek pasterski, kutię, czy zrazy ze śliwkami. O ile święta wielkanocne upodobały sobie jajko, tak wigilia bazuje głównie na rybach i innych potrawach postnych.

Tradycyjne potrawy, nadal królują na naszych stołach, i nie odbiegają zbytnio od tych z dawnych czasów. Z pokolenia na pokolenie są przyrządzane te same potrawy, z prababci na babcię, z babci na mamę i z mamy na nas. Jeżeli jesteśmy początkującymi kucharzami zasięgamy porad właśnie ich, kierujemy się do mamy czy babć, które z pewnością mają duże doświadczenie w przyrządzeniu wigilijnych potraw.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>