Potrawy z jajek

p69_1Potraw z jajek jest wiele i są one przydatne szczególnie dla urozmaicenia naszego stołu wielkanocnego. Najbardziej znanymi potrawami są jajka w majonezie, nadziewane jajka farszem (np. żółtkiem, papryką czerwoną, pokrojona w kosteczkę szynką, i koperkiem), sałatki jajeczne ze szczypiorkiem, jajka faszerowane rybą wędzoną, jaka na miękko, jajka w sosie chrzanowym, omlety np. z grzybami, rybą, czy krewetkami, jajecznicę z boczkiem, roladę z jajek z serem, suflet z jajek, jaja marmurkowe, kotlety z jajek i wiele innych. Jajka są również niezbędne do upieczenia ciasta np. biszkoptu. Są to przepisy nie tylko na Wielkanoc, ale również na każdą większą okazje, gdzie zastępują nie jedne przystawki.

Przepisy na konkretne potrawy z jajek możemy znaleźć na stronach internetowych lub w niejednej książce kucharskiej. Każda potrawa jest wyjątkowa, i dla smakoszy jajek jest specjalnością każdej imprezy przygotowanej dla rodziny, znajomych czy przyjaciół. Jednak, czy jajka są zdrowe, i każdy może je jeść? Jeszcze do niedawna tak uważano, jednak wysoki cholesterol, którego przyczyną było tłuste jedzenie i jajka zmieniły nastawienie, co do nich nie jednego z nas łasuchów. Jednak mała ilość spożywanych jajek jest w rezultacie zdrowym sposobem na pozyskanie, dodatkowych witamin A, E, D, B oraz pierwiastków np. żelaza, cynku, fosforu czy potasu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>