Przepisy na sosy

uid_12859a86fc27d28fa13d5fa4d9420e6b1246448167737_width_633_play_0_pos_3_gs_0Jeżeli chodzi o przepisy na sosy, to mamy różne ich rodzaje podzielone ze względu na zastosowanie i smak (ostry, słodko – kwaśny, łagodny, słodki lub kwaśny). Sos jest gęstym ?płynem?, który zawiera w sobie np. zmiksowane lub posiekane w kostkę warzywa lub owoce, odpowiednio przyprawiony np. majerankiem, bazylią, pieprzem, papryką. Sosów używamy do różnego rodzaju mięs, ryb, wędlin, makaronów np. spaghetti, deserów np. lodów, sałatek czy surówek, do ziemniaków, kasz, ryżu, pizzy, do krewetek. Często zagęszczamy je śmietaną, mąką pszenną, ziemniaczaną z dodatkiem wody. Znanymi sosami będą sosy: beszamel, ketchup, sos tatarski, musztarda, pesto, tabasco, bolognese, miętowy, lukier, sojowy, pomidorowy, gulaszowy, majonez (głównie używany do sałatek i surówek oraz jajek), czosnkowy, winegret czy chrzanowy. Są niezbędnym dodatkiem do potraw, i z pewnością go urozmaicają.

Jednym z przepisów na sosy będzie sos czosnkowy, który zawiera składniki tj.: czosnek, naturalny jogurt, majonez, pieprz, sól, zioła np. koperek, oregano czy bazylię. Jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, więc możemy go zrobić w każdej chwili i wykorzystać np. do ziemniaków, mięsa drobiowego, pizzy czy na kanapki. Wiele przepisów możemy znaleźć w Internecie czy książkach kucharskich, nie musimy kupować gotowych, aby się nimi delektować.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>