Sałatki i surówki

images (10)Sałatki i surówki, często są dopełnieniem danej potrawy, szczególnie obiadu lub występujące, jako przekąski. Najczęstszymi ich składnikami, są owoce egzotyczne lub polskie, warzywa surowe lub gotowane, z dodatkiem sosów: słodkich, słonych, słodko – kwaśnych, ostrych, i kwaśnych; dipów, przypraw, mieszane (warzywa z owocami) np. ananas z kukurydzą, selerem. Sałatki i surówki, są bogate w witaminy i niezbędne dla naszego organizmu mikroelementy, czy sole mineralne. Możemy wyróżnić sałatki i surówki dietetyczne, bio, z dodatkiem mięs np. kurczakiem czy mięsem rybim oraz mieszane. Klasyczne surówki, które przyrządzamy głównie do drugiego dania (obiednego), są to: surówki z porów, z białek kapusty, z czerwonej kapusty, z marchewki, z czarnej i białej rzepy, z kapusty pekińskiej, z kapusty pekińskiej i winogron, z selera, z sałaty lodowej i awokado, z zielonej sałaty i sera feta.

Sałatki natomiast, które mogą posłużyć również jako przekąska, to: sałatka z marchewki, z buraczków czerwonych, z pieczarek, z selera, tzw. sałatka grecka, sałatka z brokułami, sałatka z kurczakiem, z indykiem i kalarepą, z cielęciną, z oliwkami, jarzynowa, z fasolką szparagową, z kaszą kuskus, z szynką i grejpfrutem. Wszystkie sałatki i surówki urozmaicają naszą dietę w witaminy i niezbędne mikroelementy, dobrze wpływające na nasze zdrowie i nasz organizm.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>