Suche nasiona roślin strączkowych

pobrane (24)Warzywa strączkowe w postaci suchego ziarna wydziela się z grupy warzyw, ponieważ wyraźnie różnią się swymi właściwościami odżywczymi i są bliższe pod tym względem produktom zbożowym. Do grupy tej zalicza się groch, fasolę, bób, a także soję i soczewicę. Albowiem są one źródłem białka o dość wysokiej wartości biologicznej. Groch, fasola, bób i soczewica zawierają go  ponad dwadzieścia procent. W białku tym, podobnie jak i w białkach mleka, występuje duża ilość aminokwasu egzogennego ? lizyny. Obok białka, nasiona roślin strączkowych zawierają dużo węglowodanów, a także ? jak ma to miejsce w wypadku soi- są źródłem tłuszczu o dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona roślin strączkowych są bogate w witaminy z grupy B, szczególnie w tyminę i niacynę. W postaci świeżej warzywa strączkowe stanowią dobre źródło witaminy C oraz karotenu.

Zarówno suche jak i świeże nasiona strączkowe dostarczają znacznych ilości takich składników mineralnych, jak żelazo, miedź, magnez, wapń, potas i siarka, a także błonnika pokarmowego. Nasiona te są jednak produktami trudno strawnymi ze względu na obecność węglowodanów typu pentozanów  oraz ze względu na zawartość substancji anty odżywczych, takich jak na przykład inhibitory trypsyny. Duże spożycie tych nasion może prowadzić do wzdęć i trudności w procesie trawienia.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>