Kuchnia meksykańska

pobrane-23Kuchnia meksykańska niewątpliwie jest jedną ze specyficznych kuchni świata. Słynie głównie z dań bardzo ostrych i pikantnych. Podstawowym składnikiem kuchni meksykańskiej, dodawanym do każdej niemal potrawy jest oczywiście papryka, w jej różnorodnych odmianach i gatunkach, w tym także papryczka chili. Meksykanie do przyrządzania swoich narodowych potraw wykorzystują głównie składniki, których dostarcza im sama ziemia, dlatego w daniach tych królują różnorakie warzywa strączkowe- fasola czy kukurydza. Kuchnia meksykańska słynie na całym świecie i mimo swojej pikantności, znalazła wielu miłośników. Spośród najbardziej znanych na świecie i typowo meksykańskich potraw można wymienić tortillę, nachos, tacos czy salsę.

Ale kuchnia meksykańska nie ogranicza się wyłącznie do potraw ostrych i pikantnych. To właśnie Meksykanom zawdzięczamy obecność słodkich ziemniaków, dań z dyni czy kaktusów, a także awokado, pomidory czy kakao. Niektórzy twierdzą, że kuchnia meksykańska zarezerwowana jest wyłącznie dla śmiałków, tymczasem jednak zdobyła ona uznanie w krajach europejskich, a niektóre z typowo meksykańskich dań Europejczycy samodzielnie przyrządzają w domu, przyprawiając je oczywiście według własnego gustu.

Kuchnia amerykańska

pobrane-24Wiele się mówi o tym, że kuchnia polska nie należy do kuchni zdrowych. Trzeba jednak przyznać, że w porównaniu z kuchnią amerykańską, wypada całkiem przyzwoicie. Rzucając hasło ?kuchnia amerykańska? pierwsze skojarzenia, jakie pojawiają się w głowie to oczywiście Fast foody i Coca- Cola. Główną przyczyną tychże skojarzeń są oczywiście liczne filmy amerykańskie, które ukazują taki właśnie sposób żywienia. Trzeba jednak stwierdzić, że filmy te w pełni odzwierciedlają rzeczywistość. Amerykanie kochają to co szybkie i wygodne, a jeśli dodatkowo jest smaczne, to nie znają umiaru. Fast foody podbiły już rynek światowy, o ile jednak w państwach europejskich są jedynie ?odskocznią? od tradycyjnego żywienia, o tyle w samej Ameryce stanowią codzienność.

I nie trzeba chyba wspominać o tym, jak negatywny wpływ mają na organizm podobne nawyki żywieniowe? Nie zawsze jednak tak było. Ameryka składa się z wielu kultur i ras, a co za tym idzie, stanowi bogatą mieszankę, nie tylko etniczną, ale także kulinarną. Dziś kuchnia amerykańska kojarzy się wyłącznie z szybkim i niezdrowym jedzeniem, trzeba jednak pamiętać, że kiedyś stanowiła ona bogatą mieszankę rozmaitych potraw, wprowadzanych wraz z kolejnymi pojawiającymi się kulturami.

Kuchnia polska

c3_jaka_patelnie_wybracPolska od wieków słynie z nienagannej gościnności i dobrej, acz nie zawsze zdrowej kuchni. Sami Polacy, choć mają na co narzekać i robią to nader chętnie, to z pewnością nie z powodu menu i jadłospisów. Kuchnia polska jest bardzo bogata w rozmaite potrawy, a poszczególne dania cieszą się nie tylko uznaniem cudzoziemców, ale są słynne na cały świat. Polscy kucharze to przede wszystkim mistrzowie zup i sosów. Zupy polskie już kilka stuleci temu podbiły świat i do dziś dnia królują na światowym rynku kulinarnym. Ale to nie wszystko, kuchnia polska charakteryzuje się przede wszystkim rozmaitością. Polacy bardzo chętnie do przyrządzania potraw wykorzystują warzywa i owoce. Ziemniaki, niemal każdego dnia pojawiają się na stole przeciętnego Polaka.

Trzeba też wspomnieć o co najmniej kilku sposobach przyrządzania kapusty, z których najsłynniejszym jest oczywiście znany na całym świecie i kojarzony zawsze z kuchnią polską bigos. Mówiąc o kuchni polskiej nie można pominąć kwestii licznych kuchni regionalnych, spośród których na pierwszym miejscu wymienić należy kuchnię śląską. Na tym nie koniec, Polacy bowiem znają setki przepisów wykorzystujących przetwory mączne i zbożowe: pierogi, kluski, kasza, kopytka?