Zagrożenia związane z otyłością

images (75)Otyłość jest nie tylko dużym defektem w wyglądzie, ale wiąże się również z wieloma innymi, poważniejszymi następstwami. Ponad dzieisec lat temu otyłość została uznana za schorzenie cywilizacyjne i przewlekłe, które powinno być poddawane odpowiedniemu leczeniu, mającemu na celu wyeliminowanie lub co najmniej zmniejszenie negatywnych skutków dla zdrowia a nawet życia. Przede wszystkim otyłość niesie ze sobą zagrożenia związane z cukrzycą, głownie typu drugiego. Ponadto wsytepwoać mogą takie choroby jak nidokrweinna choroba serca, miażdżyca, nadciśenie tętnicze, oraz niektóre typy nowotworów o przebiegu o typie złośliwym lub niezłośliwym. Nagromadzenie tkanki tłuszczowej, które w przyaodku otyłości jest już patologiczne, upośledza również pracę wielu innych narządów wewnętrznych, powodując niemożność ich właściwego funkcjonowania.

Dotyczy to między innymi pracy wątroby, która w przyapodku otyłości jest zbyt otłuszczona i przeciążona, aby mogła właściwie spełniać swoje funkcje w organizmie. Ponadto otyłość jest bardzo dużym zagrożeniem dla stawów i mięsni, oraz całości układu motorycznego organizmu ? wskutek zbyt dużej masy ciała stawy, mięsnie oraz układ kostny notują przeciążenia, które mogą prowadzić do różnych mikrouszkodzeń, wpływających na powstawanie w dalszej kolejności różnego rodzaju stanów o charakterze patologicznym.

Inne metody walki z otyłością

images (76)Otyłość jest ciężkim i poważnym schorzeniem, które powstaje na skutek długotrwałych procesów. Dlatego tez walka z otyłością, szczególnie wtedy, gdy towarzyszą jej dodatkowe schorzenia, a tak właśnie jest najczęściej, powinna być prowadzona pod okiem specjalistów z zakresu dietetyki oraz lekarzy innych specjalności, w zależności od towarzyszących otyłości objawów. Jednak czasem samo prowadzenie diety odchudzającej nie przynosi spodziewanych efektów. Wówczas do walki z otyłością angażowane są bardziej zdecydowane metody. Jedną z nich jest operacja polegająca na zmniejszeniu żołądka. Jest to zabieg skomplikowany i daktego nie każdy kwalifikuje się, aby się jemu poddać.

Wyznacznikiem jest uzyskany wskaźnik BMI powyżej czterdziestu. Ponadto dana osoba musi uzyskać poświadczenie z Instytutu Żywności i Żywienia, które ma wykazać, ze pozostałe metody leczenia otyłości zawiodły. Trzeba również pzrejśc testy psychologiczne, dzięki którym psycholog jest w stanie ocenić motywację potencjalnego pacjenta i jego chęć poddania się wskazaniom lekarskim po zabiegu. Nieprzestrzegania ich może powodować bardzo groźne następstwa w postaci na przykład pęknięcia założonych na żołądku szwów. Często osoby z otyłością mają fałszywe przekonanie, że sama operacja usunie problem otyłości, co oczywiście nijak ma się do rzeczywistości pooperacyjnej.

Walka z otyłością

pobrane (42)Walka z otyłością jest trudna i długotrwała, gdyż odzwyczajanie organizmu od nawyków żywieniowych jest procesem złożonym i musi być rozłożony na odpowiednio długi czas. Stosowanie wszelkich diet cud czy innego rodzaju drastycznych środków, wcześniej czy później odbije się w taki lub inny sposób. Najczęściej spotykanym efektem ubocznym stosowania diet jest tak zwany efekt jo-jo, czyli bardzo szybkiego powracania do wagi pierwotnej. Dzieje się tak ze względów czysto fizjologicznych ? organizm przyzwyczajony do określonej dawki kalorii zaczyna bardzo oszczędnie gospodarować energią, która jest mu dostarczana w znacznie mniejszej niż dotychczas ilości.

Przestawia się wówczas na tryb ?czuwania? i w momencie, gdy już waga docelowa jest osiągana i następuje powrót do starych nawyków żywieniowych, organizm stara się ?nadrobić? starty z poprzednich okresów głodu. Zaczyna bardzo intensywnie gromadzić tłuszcz i węglowodany na wypadek ponownego okresu ?głodowego?. Dopiero wtedy, gdy porcje kalorii sa zmniejszane tak, aby nie wyzwolić w organizmie reakcji obronnej, można spodziewać się ze strony fizjologii norm[malej, wypośrodkowanej reakcji. Dlatego właśnie proces odchudzania powinien być długotrwały i stopniowy, tak, aby przyzwyczaić organizm do nowych porcji kalorii i nie powodować zaburzeń homeostazy, czyli naturalnej równowagi wewnętrznej organizmu.

Dalsze przyczyny otyłości

images (77)Przyczynami otyłości są nie tylko nieprawidłowe nawyki żywieniowe oraz generalnie zjadanie zbyt dużej ilości jedzenia. Tryb życia współczesnego człowieka w dużej mierze jest trybem siedzącym, nawet jeśli wykazuje się dużą moblionoscia. Praca współczesna na skutek stosowania nowoczesnych technologii nie wymaga już takiego nakładu siły mięśni człowieka, jak kiedyś. Ponadto wciąż nie tracą na popularności prace na stanowiskach administracyjnych, które wiążą się praktycznie tylko i wyłącznie z przebywaniem w jednym miejscu, bez konieczności podejmowania większych wydatków energetycznych.

Popularność zyskują również zawody, które wprawdzie polegają na szybkich zmianach miejsca pobytu, ale nie wiążą się z dużym wysiłkiem fizycznym, a tym samym nie powodują spalania kalorii. Praca taka dotyczy na przykład stanowisk przedstawiciela handlowego czy kierowców samochodów osobowych lub ciężarowych. Styl życia poza godzinami pracy również odznacza się spędzaniem czasu na siedząco, niż w ruchu. Wpływ na to ma posiadanie samochodu przez coraz większa ilość rodzin i korzystanie z tego środka transportu niemal wszędzie. Dużo czasu współczesne społeczeństwa spędzają również przy komputerze czy oglądając telewizję, co powoduje, że nie maja już czasu i chęci na jakąkolwiek aktywność fizyczną.

Otyłość ? przyczyny

images (78)Zmieniający się tryb życia, coraz bardziej przetworzona żywność oraz często siedzący styl pracy powoduje coraz częściej spotykane zjawisko otyłości. Otyłość występuje w momencie, gdy wskaźnik BMI osiągnie powyżej trzydziestu – wówczas należy podejmować bardzo radykalne kroki w celu zmniejszenia masy ciała.  Wpływ na powstawanie otyłości mają nieprawidłowe nawyki żywieniowe, spożywanie coraz większej ilości wegolowadnów i tłuszczów, w postaci wysoko przetworzonej. Wszelkiego rodzaju batoniki, słodkie przekąski, a także dania typu Fast ? ford, zawiaraja mnóstwo kalorii, i dostarczają zbyt dużej ilości energii, której organizm nie jest w stanie spożytkować, i przerabia ją następnie na tkankę tłuszczowa. Żywność współczesna jest nie tylko nadmiernie naszpikowana węglowodanami i tłuszczami, jest także wysoko przetworzona i nie daje tak szybko uczucia sytości.

Gotowe produkty są w toku produkcji pozbawiane błonnika i innych cennych składników odżywczych, które w normalnym warunkach powodują wypełnianie żołądka i powodują, ze zjada się mniej. Ponadto żywność wysoko przetworzona powoduje również nagły skok węglowodanowy w organizmie, to znaczy dostarcza bardzo dużej ilości cukrów prostych ? cukier prosty szybko dostaje się do krwi w dużej ilości, lecz równie szybko poziom ten ulega obniżeniu, i powstaje na nowo uczucie pozornego głodu.

Waga prawidłowa ? wskaźniki i obliczanie

images (79)Współczesne społeczeństwa europejskie i amerykańskie borykają się z coraz bardziej doskwierającym problemem nadwagi i niemożności utrzymania prawidłowej wagi. Coraz częstsze jest zjawisko nie tylko nadwagi, ale również nadwagi olbrzymiej, czyli otyłości. Wskaźnikiem prawidłowej wagi jest tak zwany wynik BMI (body mass index, czyli inaczej wskaźnik masy ciała). W zależności o dtego, w jakich granicach on występuje, wówczas jest mowa o wadze prawidłowej, nadwadze, otyłości lub niedowadze. Wskaźnik BMI oblicza się poprzez podniesienie do kwadratu wartości wzrostu danej osoby, wyrażonej w metrach.

Następnie należy ustalić wagę danej osoby i podzielić ją przez wzrost do kwadratu. Przedziały są następujące: wskaźnik poniżej osiemnastu oznacza niedowagę. Jeśli otrzymamy wynik mieszczący się w granicach od osiemnastu do dwudziestu pięciu, wówczas nasza waga jest prawidłowa. Wartości od dwudziestu pięciu i jeden do trzydziestu wskazują na nadwagę, natomiast wartości od trzydziestu i jeden oznaczają już otyłość. Wskaźnik BMI jest wskaźnikiem uniwersalnym i może być stosowany dla wszystkich dorosłych osób. Wartość powyżej trzydziestu jest już bardzo niepokojąca, ponieważ otyłość jest nie tylko defektem kosmetycznym, ale również poważnym schorzeniem, które zagraża zdrowiu a nawet i życiu człowieka.