Posiłki dla dzieci i młodzież w wieku szkolnym

images (80)Ta grupa dzieci oraz młodzieży wykazuje najczęściej duża aktywność fizyczną. Wprawdzie tempo ich wzrostu w pierwszych klasach szkoły podstawowej jest nieco niższe niż w wieku przedszkolnym, to jednak w starszych klasach wchodzą one w okres pokwitania, w którym ich zapotrzebowanie ani energię oraz pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne gwałtownie wzrasta. Objawia się to poprzez wzrost apetytu. Ważne jest, aby ten apetyt zaspokoić przez regularne spożywanie przez regularne spożywanie dobrze zbilansowanych posiłków.

Wiek szkolny jest tez doskonałym okresem na kształtowanie prawidłowych nawyków żywnościowych. Zarówno w szkole, jak i w domu rodzinnym dzieci powinny nauczyć się, na czym polega racjonalne żywienie orali, że potrzeby energetyczne nie powinny być zaspokajane przez podjadanie słodyczy i ciasteczek. W żywieniu dzieci w wieku szkolnym bardzo duża role odgrywa także regularność spożywanych posiłków. Wyniki badań wykazują, że dzieci, które nie spożywają regularnie posiłków, a szczególnie pierwszego śniadania w domu oraz drugiego śniadania w szkole lub obiadu w szkole, maja gorsze wyniki w nauce, osiągają niższe oceny w sprawdzianach sprawności fizycznej oraz same oceniają swój stan zdrowia, jako nie w pełni zadowalający. Często ani ostatnich lekcjach wykazują rozdrażnienie i agresję.

Jak żywic dzieci w wieku przedszkolnym?

images (81)W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy dążyć do możliwie największego urozmaicenia posiłków oraz uwzględnić coraz więcej potraw spożywczych tradycyjnie przez osoby dorosłe. Dzieci w tym wieku powinny już praktycznie spożywać wszystko to, co dorośli i nie ma potrzeby wprowadzania dla nich oddzielnej kuchni. Jednakże ich posiłki nie powinny być zbyt tłuste i ciężkostrawne. Należy wiec, opracować jadłospis dla dzieci przedszkolnych, ograniczyć potrawy smażone, tłuste mięsa, kremy oraz sosy. Nie powinno się również stosować ostrych przypraw.

Wiek od trzech do sześciu lat, jest okresem kształtowania się upodobań i nawyków żywieniowych. Dlatego też ważne jest, aby przestrzegać następujące zasady; dążyć do dużej różnorodności posiłków oraz zachęcać dzieci do spożywania nowych lub mniej znanych produktów, a także potrwa. Kolejną zasadą będzie kontrola i ograniczenie spożywania słodyczy, oraz przyzwyczajanie do spożywania dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów mlecznych, miedzy innymi mogą to być desery mleczne, w zamian za tradycyjna czekoladę czy ciastka. Również powinniśmy zapewnić dzieciakom komfort psychiczny, stworzyć pogodną atmosferę podczas jedzenia. Również podczas posiłku powinniśmy uczyć dzieci zachowania przy stole, oraz prawidłowego trzymania i zastosowania sztućcu, przyniesie to ogromne rezultaty w próżniejszym życiu.

Jak żywnic małe dzieci?

images (82)Sposób żywienia dzieci od pierwszego roku życia najbardziej znane jest za pośrednictwem mleka naturalnego. Dzieci w tym wieku są objęte ścisłą opieka lekarską i lekarz powinien decydować o stopniowanym wprowadzaniu do żywienia odpowiednich mieszanek i preparatów dietetycznych dla niemowląt. Należy pamiętać, że w razie konieczności sztucznego żywienia niemowląt nie powinno się stosować mleka krowiego, lecz odpowiednio przygotowane mieszanki mleczne.

Zaś, gdy nasz maluszek podrośnie, wówczas od pierwszego do trzeciego roku życia należy zmienić owe zasady. Albowiem wtedy dzieci intensywnie rosną i wykazują dużą aktywność fizyczną, stąd ich zapotrzebowanie na energię jest relatywnie wysokie. Posiłki dla dzieci w tym wieku powinny być łatwo strawne, o niezbyt wysokiej  zwartości błonnika pokarmowego.

Ponadto powinny one być szczególnie bogate w pełnowartościowe białko oraz odpowiednia ilość witamin i składników mineralnych, przede wszystkim wapnia i żelaza. Dla tej grupy wiekowej dopuszcza się wyższy udział energii z tłuszczu w codziennej racji pokarmowej, niż dla innych grup populacyjnych. Warto przestrzegać normy zasad u małych dzieci, albowiem jest to ważny czynnik, niemal że najważniejszy, nie powinniśmy go zaniedbywać. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że dziecku tuz po mleku matki podaje się kurze białko, albowiem ma on najwięcej wartości odżywczych.

Zalecenia przy przyrządzaniu posiłków dla różnych grup ludności

images (83)Racjonalne żywienie polega nie tylko na dostarczaniu odpowiednich ilości składników odżywczych we właściwych proporcjach, lecz także na spożywaniu pokarmów o wysokiej, jakości zdrowotnej, wolnych od zanieczyszczeń chemicznych, fizycznych, biologicznych, a także na odpowiedniej częstotliwości posiłków i ich właściwym rozłożeniu w ciągu dnia. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia są jednolite dla wszystkich ludzi, niemniej jednak poszczególne grupy populacyjne cechuje pewna specyfika, która rzutuje na szczegółowe zalecenia odnośnie do ich żywienia. Dorośli powinni spożywać co najmniej trzy posiłki w ciągu dnia, dzieci i młodzież oraz niektórzy chorzy cztery, a nawet pięć posiłków na dzień.

Zalecana liczbę posiłków i procentowy rozkład energii na poszczególne posiłki w ciągu dnia ma następujące proporcje. Albowiem okazuje się, że obiad powinien być posiłkiem o najwyższej energii odżywczej. Warto również zwrócić uwagę na to, że śniadanie, wbrew ogólnie przyjętym zasadom , powinno być pełnowartościowe. Ogólnie zaleca się, aby posiłki nie były zbyt obfite i ciężkostrawne, lecz lekkie i spożywane regularnie. Z całą pewnością, gdy będziemy stosować się do powyższych zasad, wówczas nie powinniśmy martwić się figura oraz stanem naszego zdrowia. Zasady żywienia zostały tak zorganizowane, aby każdy człowiek korzystając z nich czuł się dobrze.

Mięso i wędliny ? charakterystyka

images (84)Produkty z tej grupy stanowią dla organizmu człowieka źródło białka o wysokiej zawartości odżywczej, a także tłuszczu, składników mineralnych i witamin. Białko stanowi w mięsie około dwadzieścia procent. W mięsie wyróżnia się dwa odmienne rodzaje białek. Albowiem są to białka tkanki łącznej i białka tkanki mięśniowej. Zawartość tłuszczu waha się nawet do trzydziesty procent, a wszystko dlatego że zależny to od gatunku mięsa, stopnia jego utuczenia oraz części tuszy. Albowiem im bardziej mięso znajduje się w tylnej partii ciała, tym lepsze. Oprócz tego mięso cechuje się spora zawartością wody i takie mięso ze zwierząt rzeźnych zwiera ciała wyciągowe, które nadają charakterystyczny smak i zapach wywarom mięsnym.

Podroby wykonywane z mięs cechują się również wysoką wartością odżywczą. Szczególnie wątroba obfituje w witaminę A oraz witaminy z grupy B. Jednak warto zaznaczyć, że wszystkie podroby zawierają bardzo duże ilości cholesterolu, przez co ich duże i częste spożycie nie jest zalecane. Mięso zwierząt rzeźnych określa się jako mięso czerwone, zaś w odróżnieniu od mięsa drobiowego, które jest nazywane białym. Takie mięso drobiowe cechuje się wysoką strawnością i stosunkowo niższą niż w mięsie czerwonym zawartością tłuszczu. Tak więc, gdy robimy zakupy, pamiętajmy o tej zasadzie i kupujmy zdrowe rzeczy.

Wędliny i ryby ? podstawowe informacje

images (85)Wędliny produkowane z mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu wykazują zróżnicowaną zawartość tłuszczu. Mogą również zawierać różne substancje dodatkowe, na przykład koncentraty białek soi, mleka, białka kolagenowego, lub karotenu. Wnikać mogą do nich także substancje chemiczne pochodzące z dymu wędzarniczego. Zastosowanie substancji dodatkowych pozwala na wyprodukowanie wyrobów o niskiej zawartości tłuszczu. Najzdrowsze są wyroby o niskiej zawartości tłuszczu, o niskim stopniu peklowania, małym nasoleniu i bez dodatku polifosforanów. Zwykle parówki, wbrew ogólnemu mniemaniu, zawierają duże ilości zarówno tłuszczu, jak i substancji dodatkowych. Wartość odżywcza ryb jest zbliżona do wartości mięsa zwierząt rzeźnych, a białko ryb jest także białkiem pełnowartościowym.

Jego zawartość w niektórych gatunkach ryb dochodzi nawet do 20 procent. Albowiem ryby, zwłaszcza morskie, są bardzo dobrym źródłem składników mineralnych. Zaś ryby spożywane z ościami są świetnym źródłem wapnia. Tłuszcza rybi zawiera znaczące ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Uważa się tym samym, że kwasy te odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Z tego powodu zaleca się spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, dwa, trzy razy w tygodniu. Ponadto mięso i ryby maja właściwości kwasotwórcze.