Czym jest smak?

texturedcutlery-3_01-589cx205Smak jest receptorem za pomocą którego możemy rozpoznać dany smak. Między innymi człowiek rozpoznaje cztery główne smaki: słodki, gorzki, słony, oraz kwaśny. Niektórzy jeszcze wymieniają smak ostry, i cierpki, który również jesteśmy w stanie rozpoznać. Dzięki receptorowi smaku, wiemy czy danie nie jest za słone, czy ciasto nie jest za słodkie, czy dana czekolada nie jest za gorzka, czy owoc jest cierpki czy słodki, czy mięso, lub sos nie jest zbyt ostry. Dzięki owym receptorom kształtuje się nasz gust kulinarny.

Wiele tysięcy lat temu gorzki smak stał się dla ludzi pewnym ostrzeżeniem, ze wszystko co ma tego typu posmak zabija. Metoda prób i błędów wyselekcjonowaliśmy produkty gorzkie nadające się do spożycia, i te które rzeczywiście nie są dla nas jadalne. Natomiast kwaśny smak kojarzy się nam, albo z cytrusami albo z owocami niedojrzałymi, które również mogą nam zaszkodzić, jeśli je spożyjemy.

Smak słodki oznacza coś dobrego, coś dobrego do Spożycia i właściwego. W przypadku słonego smaku, który zazwyczaj jest uzyskiwany za pomocą przyprawy, jaką jest sól. Początkowo ludzie nie używali soli, piekli mięso na ruszcie, bez przypraw, i innych dodatków, jedynie ogień, kawałek drewna, który służył do opiekania wielkich kawałków mięsa, i samo mięso, zazwyczaj w całości zawieszane nad paleniskiem. W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie mięsa bez odrobiny soli, a w przypadku smażonych kawałków bez panierki, czy przypraw.

Potrawy ze smakiem

169613Potrawy przyrządzane w domu charakteryzują się tym, ze zawsze są przygotowywane według gustu danego kucharza i zdobytych przez lata przepisów kulinarnych. Potrawy są przygotowywane w różny sposób, z użyciem przeróżnych przypraw, które w zależności od pochodzenia i przeznaczenia, odpowiednio komponują się z danymi produktami. Jeśli przygotowujemy ryby, to z pewnością do większości z nich dobrym dodatkiem będzie pieprz cytrynowy, lub sam sok z cytryny, sól i pieprz. W przypadku mięs dobrym rozwiązaniem będą przyprawy tj. majeranek, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cebula, lub czosnek.

Do potraw jajecznych możemy dodać cebulkę, paprykę, szczypiorek, zioła prowansalskie, lub bazylię. W przypadku jajek nadziewanych farszem, również przetwory konserwowe: ogórek konserwowy, paprykę konserwową, i grzybki marynowane, a także szynkę, koperek, pieprz i sól.  W przypadku przyrządzania potraw ziemniaczanych, warto przygotować cebulkę podsmażoną na oleju, np. ze skwarkami. Piekąc ciasta, to z pewnością składniki będą się zmieniały, jednak mąka, cukier, kakao, zapachy, cukier waniliowy, świeże jajka, proszek do pieczenia lub drożdże, będą występowały w prawie każdym przepisie. Dodatkowo możemy sobie przygotować bakalie, skórkę pomarańczowa, lub cytrynową, mleko w proszku mleko skondensowane słodzone (np. w puszce), wiórki kokosowe, mak, owoce suszone, owoce świeże, galaretkę, mleko, przegotowaną wodę, i inne dodatki, które znajdziemy w danym przepisie.

Raj dla podniebienia ? smak jedzenia

smaczne-potrawy-w-restauracji1Jedzenie jest nam potrzebne do życia, ale również jest pewnym dodatkiem, które sprawia nam dużo przyjemności. Dlatego też powstało wiele znakomitych przepisów kulinarnych, w których mieszane są dostępne składniki spożywcze, tworząc tym samym unikatowy smak potrawy. Smak jedzenia jest różnorodny, mamy bowiem rzeczy które za pomocą receptorów smaku są rozpoznawane, jako kwaśne, jako słodkie, jako słone, i jako gorzkie. Choć smak ostry i cierpki, nie jest zaliczany do smaków, to również uznajemy je powszechnie za dodatkowe smaki kulinarne.

Każda osoba ma pewne ulubione potrawy, które je i gotuje. Zazwyczaj są to dania, które były przyrządzane w domu przez rodziców i dziadków. Ze względu na zmianę trybu życia, zaczynamy także bardzo często poznawać inne, niż dotychczas smaki, szczególnie w restauracjach, czy w barach szybkiej obsługi. Nie zawsze są to potrawy zdrowe, ale z pewnością smaczne. Ze względu na wielogodzinną prace, bardzo często nie mamy czasu na przygotowywanie własnoręcznie domowych obiadków.

Posiłkujemy się więc w restauracjach w przerwie na lunch. Jedynie śniadania i kolacje, które przyrządzamy w kilkanaście minut, mogą zstąpić nam, tradycyjne posiłki do których jesteśmy przyzwyczajeni. Osoby, które pracują w domu i wychowują dzieci, mogą sobie pozwolić na ugotowanie coś nowego, i pysznego dla całej rodziny. Kobiety, które robią za gospodynie domowe mają zazwyczaj więcej pomysłów na znakomite potrawy.

Smak potraw najważniejszy

kucharz (1)To, czy dana potrawa się przyjmie, uzależnione jest od danych preferencji konsumenta. Niektórzy bowiem lubią potrawy ostre, a inni łagodne. Jedni są fanami słodyczy, inni wolą owoce, i przekąski dietetyczne. Dla każdej osoby smak jest bardzo ważny. To on ustala gust kulinarny danego człowieka, który stara się spełniać jego oczekiwania i dostarczać produktów, które pieszczą nasze podniebienie. Przygotowując dane dania na imprezy, czy na przyjęcia, lub na święta przyrządzamy jest zazwyczaj według sprawdzonych przepisów, które się przyjęły w rodzinie. Gotujemy przez kilka dni i przyrządzamy potrawy, które zaspokoją nasze podniebienie, jak również naszych najbliższych.

Z pewnością wiele osób uważa, że smak potraw jest ważniejszy nawet od ich wyglądu. Niektóre potrawy bowiem choć nie wyglądają smakowicie, to są rarytasami i przysmakami, na które mogą sobie pozwolić nieliczni. Owoce morza, przez jednych lubiane, przez drugich omijane, są światowym przysmakiem, szczególnie w krajach położonych nad morzami, czy oceanami.

Polskimi przysmakami z pewnością są potrawy z grzybami, ciasta, desery, dziczyzna, mięso z gęsi, zająca, czy kaczki, przygotowane np. w potrawce. To również potrawy z dodatkiem owoców egzotycznych, to także paszteciki z mięsem, racuszki z jabłkami, czy pięknie pachnący świeży i jeszcze ciepły biały chleb z masłem śmietankowym. Są to potrawy, i dania które z pewnością jeszcze przez długi czas nam się nie znudzą.

Smak imprez kulinarnych

smakiNa imprezach kulinarnych możemy zjeść cos nowego, coś przyrządzonego przez znakomitych kucharzy. Możemy również skosztować regionalnych potraw, oraz dań z różnych części świata. Takie doznanie z pewnością dla wszystkich łasuchów jest niesamowite. Możemy także zebrać nowy zasób przepisów na dania, które będziemy mogli przyrządzić we własnej kuchni. Imprezy kulinarne są organizowane również po to, aby gospodynie domowe i kucharze, mogli zaprezentować w całej swojej okazałości swój kunszt kucharski.

Goście mają okazje spróbować przeróżnych potraw, i je ocenić. W ostatnich latach, jak możemy zauważyć coraz więcej osób interesuje się tego typu imprezami, poszukując przy okazji inspiracji i pomysłów na potrawy. Na tego typu imprezach mamy możliwość przyjrzenia się jak powstaje dane danie, dany przysmak. Od początku do końca śledzimy cały proces przygotowania potrawy, którą później mamy okazję spróbować. Najlepsi kucharze mogą być uhonorowani np. znakomitymi produktami spożywczymi.

Konkursy zazwyczaj dotyczą kilku kategorii: konkurs na najlepszy smak kulinarny, na najlepsza potrawę regionalną, na najlepszy wyrób rzemieślniczy, czy na najlepszy przepis. Bardzo ciekawym przedsięwzięciem, jest organizacja warsztatów dla najmłodszych, którzy mają okazję nauczyć się przyrządzać wybrane potrawy. Jest to znakomita doza zabawy dla dzieci w wieku szkolnym, a nawet przedszkolnym. Kreuje ich osobowość, i rozwija ich umiejętności od najmłodszych lat.

Tradycyjne smaki regionu

kartoflanka01-700x372Każdy region ma swoje przysmaki, i bazuje na sprawdzonych, tradycyjnych przepisach kulinarnych, które wykorzystywane są do przyrządzania znakomitych wielopokoleniowych dań na świąteczny stół, i na stół obiadowy. Wiele osób ciągnąc tradycję, zajmuje się gotowaniem potraw dla całej rodziny. Zazwyczaj gotują dania, które są syte, i które smakują większości. Mało, kiedy pieczemy, lub smażymy potrawy, które odpowiadają mniejszości.

Do tradycyjnych smaków regionów, możemy zaliczyć między innymi: kluski śląskie, makowiec, kluski leniwe, sałatkę gyros, pieczonego kurczaka w brzoskwiniach, kopytka, racuszki, placki ziemniaczane, rogaliki francuskie, bułki wrocławskie, sękacz, mazurskie sałatki rybne, śledzie w cebulce, bigos, pierogi, golonkę z kapustą, czy zupy. Bardzo duży wpływ na dobry smak, ma zapach potrawy i forma jej podania.  Na przykład w restauracjach, kiedy widzimy potrawę, która jest ładnie przybrana, i podana na eleganckim talerzu, przy stoliku nakrytym obrusem, to nawet wtedy, kiedy nie będzie zbyt dobra, to cała oprawa również wpłynie na poprawę odbioru danego dania. Oczywiście kuchnia domowa jest lepsza i smaczniejsza od dań przygotowanych przez kucharzy w restauracjach według nowoczesnych przepisów kulinarnych. Choć niektóre mogą się okazać rzeczywiście niesamowitym odkryciem, którym będziemy chcieli się podzielić z bliskimi, przyrządzając na wzór tegoż dania, tego typu potrawę w domu.