Smaki podróży

uid_12859a86fc27d28fa13d5fa4d9420e6b1246448167737_width_633_play_0_pos_3_gs_0Podróżując po świecie, oprócz niezapomnianych widoków, i atrakcji oraz bogatej kultury i tradycji, duże znaczenie dla podróżnika ma również jedzenie, które je na danym terytorium. Wiele artykułów spożywczych nie jest przywożonych do Polski, wiele już możemy kupić w sklepach, ale często nie wiemy co z nimi zrobić. Szukamy wtedy też informacji w Internecie na temat danego owocu, danej przyprawy czy warzywa, i staramy się przyrządzić z tego coś na wzór dań egzotycznych. We Francji, we Włoszech, w Hiszpanii, w Egipcie, w Indiach, w Turcji, w Meksyku, w nowym Yorku, na Węgrzech, w Rosji, w Chinach, czy w Japonii zjemy coś zupełnie innego, o innym smaku niż nasze tradycyjne polskie potrawy.

Dla podróżnika te wszystkie smaki, które udało się poznać są niesamowite. Nawet wyjeżdżając na wakacje do egzotycznego kraju, możemy zauważyć, jak podawane jest jedzenie, jaki smak króluje w danej kuchni, i jakie są wykorzystywane do gotowania przyprawy czy produkty spożywcze. W Chinach np. jest wykorzystywanych wiele produktów, których nie wzięlibyśmy do ust, wiedząc że to co jemy, to jest właśnie to. Każda podróż zapamiętywana jest inaczej. Niektórzy kojarzą dane wyjazdy z zapachami, jakie poczują i smakami jakie poczują na podniebieniu. Inni zapamiętują podroż widząc coś nowego, odkrywając rzeczy, których nie mamy okazji ujrzeć w kraju, głównie ze względu na inną pogodę, czy na historię. Smaki podróży możemy również poznać czytając publikacje kulinarne, które obejmują wszystkie kraje świata.

Smaki kulinarne

DSC_5874Gusta kulinarne są bardzo duże, a podniebienia niestety nie da się oszukać. Każdy je co lubi, i przyrządza potrawy, które jemu smakują. Smaki kulinarne kręcą się wokół kilku smaków, które odczuwamy w ustach, po włożeniu danego jedzenia do ust, lub po wypiciu danego płynu. Mamy smak gorzki, kwaśny, słodki, słony i cierpki. Niektórzy lubią w daniach trochę cierpkiego lub gorzkiego posmaku, i delektują się np. gorzkimi czekoladami, czy cierpkimi owocami. Inni, szczególnie dzieci wybieraj ja najczęściej słodkie rzeczy, i praktycznie żadne dziecko nie tknie rzeczy gorzkich. Dlatego też kulinaria, powinny być przyrządzane według własnego, jak również bliskich smaku.

W zależności od rejony świata, ulubionymi przysmakami są rzeczy ostre, dodawane do tradycyjnych potraw, do tych kuchni, możemy zaliczyć przede wszystkim kuchnię meksykańską, kuchnie chińska, kuchnie turecką, czy kuchnie indyjską. Wszelkie egzotyczne potrawy, szczególnie dania mięsne i sosy, są bardzo ostre. W Polsce nie jesteśmy raczej przyzwyczajeni do potraw, gdzie króluje papryczka chilli. W Polsce jest używana inna jej odmiana, i z pewnością łagodniejsza, słodka papryka jest używana zarówno do potraw, zup, jak również jest jedzona na surowo i konserwowana. Dla osób zamieszkałych owe kraje, gdzie się pożytkuje ostrą papryczkę, naturalne jest to, iż jedzą ją również na surowo. Smaki kulinarne są bardzo urozmaicone, w zależności od miejsca zamieszkania będą one z pewnością się od siebie różniły.

Smażenie

c3_jaka_patelnie_wybracWiele osób z pewnością zastanawia się dlaczego smażenie nie jest zdrowe. Dlaczego większość dietetyków odradza nam posiłków smażonych, a w zamian tego proponuje gotowane, pieczone, duszone, lub gotowane na parze. Warto się nad tym zastanowić, przed przygotowaniem kolejnego obiadu, kolacji czy podwieczorku. Człowiek dziennie średnio powinien zjadać 2 000 kalorii, mniej lub więcej ze względu na płeć, na rodzaj wykonywanej pracy, czy na wiek. Osoby, które mają problemy z nadwaga, i otyłości, lub cierpią na zespół metaboliczny, powinny ograniczyć spożywanie posiłków do minimum. Wtedy tez smażone potrawy nie będą dobrze wpływały na dietę, a wręcz przeciwnie zniweczą cały plan odchudzania. Jak zauważyliśmy nie raz, wszelkie smażone potrawy są ciężkostrawne, i nadają żołądkowi ciężkości.

Trudno jest je również, w pomniejszym czasie spalić. Bardzo często potrawy smażone są również szkodliwe na wątrobę, która wyjątkowo źle je znosi. Jedyną pozytywną cechą smażenia jest to, ze posiłki przyrządzone w temperaturze około 200 stopni, na maśle, smalcu lub oleju, wyglądają apetyczniej, niż  te przyrządzone na wodzie, czy pieczone we własnym sosie. Smażone dania zachowują swój kolor, są bardziej barwne, soczyste, i ładniej pachną. Smak i zapach sprawiają, ze bardzo często sięgamy po tego typu potrawy, nie patrząc na rezultaty takiego jedzenia. Niestety to co dobre w smaku, nie zawsze jest dobre dla naszego organizmu. Młode osoby nie zważają na kalorie, natomiast starsze , z wiekiem starają się ograniczać spożywanie smażonych potraw.

Pieczenie mięsa

f-broil-king-kosz-do-pieczenia-duzych-kawalkow-miesa-50412Mięso pieczone jest z pewnością zdrowsze niż smażone, ponieważ piecze się we własnym sosie, i wytapia się z niego zbędny tłuszcz. Mięso jest wtedy chudsze, soczyste i znakomite dla osób na diecie, i dla osób chorych, i z zatruciami. Mięso możemy piec na kilka sposobów. Po pierwsze możemy je zawijać w folię aluminiową, posypując wcześniej mięso przyprawami do mięsa (solą, pieprzem, czosnkiem, cebulką). Po drugie możemy je piec w brytfannie, dodając jedynie do niej na dno, trochę wody przegotowanej.

Albo możemy również upiec mięso w prodiżu z brzoskwiniami, z ananasem, czy  z cebulką. Należy jednak pamiętać, aby mięsa nie wysuszyć, żeby piekło się prze czas dla niego odpowiedni, po to aby było soczyste i miękkie. Zazwyczaj przeliczamy wagę danego kawałka mięsa na minuty pieczenia. Kurczaka zawsze piecze się krócej, ze względu na to, że jest to mięso bardziej delikatne. Zazwyczaj w lepszych książkach kucharskim , mamy również zamieszczone rady, jak rozprawiać się z mięsem, jak długo je piec, gotować lub smażyć. Są to pomocne rady, które wykorzystywane są przez gospodynie domowe. Jeżeli poszukujecie przepisów na pieczone mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, możecie przejrzeć propozycje ich podania online, gdzie macie dostępnych wiele znakomitych przepisów na mięso. Z pewnością każdy znajdzie dla siebie przepis, który sprawi, że posiłek będzie jeszcze bardziej  wyśmienity, i z dodatkami, które lubimy, i które nadają się do potraw mięsnych.

Przyrządzanie ryb

ryby-300x200Ryby są mięsem zdrowym, i dostarczającym naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Polacy jednak nie jedzą tak często ryb, jedynie te osoby mieszkające w miastach nadmorskich, lub w krajach położonych nad morzem, albo oceanem.  Ryby i owoce morza w alternatywie do mięsa wieprzowego, drobiowego czy wołowego są droższe. Dlatego tez, jeśli są jedzone, to tylko raz w tygodniu, i to nie we wszystkich domach. Przechodząc do tematu przyrządzania ryb, to możemy skorzystać przede wszystkim ze znakomitych przepisów stosowanych od lat na potrawki z ryb, na ryby duszone, grillowane, smażone, lub gotowane.

Bardzo popularnymi potrawami z ryb, są np. ryba w potrawce z marchewki (tzw. ryba po grecku), śledzie z cebulką,  ryba w sosie feta, sałatka z łososia, sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, cebulka i ogórkami oraz majonezem, rolmopsy, ryba w sosie z suszonych pomidorów, ryba w panierce, kotlety rybne, risotto z wędzonym łososiem, szczupak w zalewie octowej, śledzie po kaszubsku, oraz łosoś w sezamie, i wędzone sardynki. Potraw rybnych jest o wiele więcej. Zazwyczaj podajemy rybę smażoną do ziemniaków i do surówki. Na stole znajdziemy również wiele sałatek rybnych, które są rarytasem np. na święta. Ryba wbrew pozorom ma wiele zastosowań. Nie zawsze jednak widzimy ich zastosowanie już na pierwszy rzut oka. Warto w takich wypadkach sięgnąć po książkę kucharską. Możemy znaleźć w niej potrzebne informacje.

Pieczenie ciast

pieczenie_ciast_rozwijaPieczenie ciast jest sztuką kulinarną dość trudną, ponieważ samo połączenie i wymieszanie wszystkich składników, to jeszcze nie wszystko, musimy jeszcze piec dane ciasto w odpowiedniej temperaturze, i przez określony czas, aby się udało. Zazwyczaj w przepisach kucharskim mamy podane takie informacje, które z pewnością ułatwiają nam sprawę. Mamy również zazwyczaj podany opis przygotowania ciasta, krok po kroku. Na niedziele, na święta, na imieniny, na urodziny, na imprezę, zawsze pieczemy ciasto, którym możemy poczęstować do herbaty swoich bliskich, rodzinę, znajomych lub przyjaciół. Na spotkaniach biznesowych, również miło jest mieć dla gości coś słodkiego.

 

Niektórzy korzystając z książek kucharskich, przyrządzają sami słodkości, inni nie mając drygu do gotowania lub czasu, zamawiają ciasta, ciastka i torty w cukierniach, lub kupują je w sklepach lub piekarniach. Nie zawsze jednak ciasta pieczone i przygotowywane masowo są równie smaczne, co desery pieczone w domu. Są zazwyczaj faszerowane dodatkowo konserwantami, i chemia, aby dłużej zachowywały swoją świeżość. W domu pieczemy ciasta ze składników naturalnych, kupionych w sklepie spożywczym, dodajemy składniki, które służą nam od wielu lat, bez wykorzystywania nowoczesnych spulchniaczy. Oczywiście w cukierni również możemy zjeść naprawdę smaczne ciastko, lub kawałek ciasta. Bowiem cukiernie na bieżąco przygotowują słodkości, i rozwożą je do swoich cukierni.