Potrawy z jajek

p69_1Potraw z jajek jest wiele i są one przydatne szczególnie dla urozmaicenia naszego stołu wielkanocnego. Najbardziej znanymi potrawami są jajka w majonezie, nadziewane jajka farszem (np. żółtkiem, papryką czerwoną, pokrojona w kosteczkę szynką, i koperkiem), sałatki jajeczne ze szczypiorkiem, jajka faszerowane rybą wędzoną, jaka na miękko, jajka w sosie chrzanowym, omlety np. z grzybami, rybą, czy krewetkami, jajecznicę z boczkiem, roladę z jajek z serem, suflet z jajek, jaja marmurkowe, kotlety z jajek i wiele innych. Jajka są również niezbędne do upieczenia ciasta np. biszkoptu. Są to przepisy nie tylko na Wielkanoc, ale również na każdą większą okazje, gdzie zastępują nie jedne przystawki.

Przepisy na konkretne potrawy z jajek możemy znaleźć na stronach internetowych lub w niejednej książce kucharskiej. Każda potrawa jest wyjątkowa, i dla smakoszy jajek jest specjalnością każdej imprezy przygotowanej dla rodziny, znajomych czy przyjaciół. Jednak, czy jajka są zdrowe, i każdy może je jeść? Jeszcze do niedawna tak uważano, jednak wysoki cholesterol, którego przyczyną było tłuste jedzenie i jajka zmieniły nastawienie, co do nich nie jednego z nas łasuchów. Jednak mała ilość spożywanych jajek jest w rezultacie zdrowym sposobem na pozyskanie, dodatkowych witamin A, E, D, B oraz pierwiastków np. żelaza, cynku, fosforu czy potasu.

Potrawy wielkanocne

kartoflanka01-700x372Tradycyjne potrawy wielkanocne, są głównie jajeczne, ale nie tylko, mamy również zwyczajowe mazurki, baby wielkanocne, makowce, serniki, żurek, śledzie czy biały barszcz. Nie zapominajmy również o poświęconych smakołykach, które zawsze znajdują się na stole (tradycyjnie: kiełbasa, chleb, pisanki, ciasto, sól i pieprz) . Święta spędzamy wraz z rodziną, więc ilość wytwarzanego jedzenia jest duża, często zostają nam słodkości i inne potrawy, które podjadamy jeszcze w kilka dni po świętach. Potrawy wielkanocne są przygotowywane długo przed Wielkanocą, a ich różnorodność zachwyca nie jedne oko konsumenta. Żeby spróbować każdego dania musielibyśmy mieć chyba dwa żołądki, ale niestety, musimy poradzić sobie w inny sposób. Warto jest przygotować na święta coś oryginalnego, a możemy to uczynić zasięgając przepisów z różnego rodzaju książek kucharskich czy portali internetowych.

Dlaczego akurat jajko jest symbolem świąt? Dlatego, że symbolizuje odrodzenie i życie, więc zgodnie z naszymi wierzeniami staje się ono stosowną potrawa do tej okazji. Nie możemy jednak zapomnieć o chrzanie, ćwikle czy sosie tatarskim, które dopełni nasze przekąski oraz o wędlinach, które przygotowujemy sami np. pieczone mięso, pasztet z zająca lub z żurawiną. I jak tu nie nabrać tych kilku kilogramów, jak mamy na stole taką różnorodność?

Smaczna kuchnia

0_21799600 1236961462Smaczna kuchnia nie oznacza zawsze zdrowej kuchni, jednak trudno jest nam się powstrzymać przed dobrym jedzeniem, nawet, jeżeli jest niezdrowe. Wszelkie smakołyki, ciasta, desery, tłuste potrawy, mięso, słodzone napoje, gazowane napoje, Fast food, i wiele innych przekąsek i potraw, które niestety negatywnie wpływają na nasz organizm, a tym samym wywołują nadwagę, jeżeli spożywamy ich nadmierną ilość. Smaczna kuchnia jest znakomitym urozmaiceniem naszego codziennego życia, i pomimo tego, że nie zawsze dobrze wpływa na nasze ciało, staramy się wymyślać takie potrawy, które są i smaczne, i niskokaloryczne, i niskocholesterolowe. Zamiast bitej śmietany czy lukru możemy zjeść deser owocowy z naturalnym jogurtem.

Zamiast smażyć potrawy na głębokim oleju, możemy je upiec lub ugotować. Jest wiele sposobów, urozmaicenia sobie posiłków z wyłączeniem tych składników negatywnie wpływających na naszą tuszę. Jednak trudno jest się nam przestawić, ponieważ kuchnia polska jest tak dobra, i menu jest tak obszerne w kalorie, że naprawdę potrzeba silnej woli, żeby się przed nią uchronić. Dużą rolę odgrywają również przyzwyczajenia, jeżeli dziadek, babcia czy rodzice gotowali w taki sposób i tak jedli to duże prawdopodobieństwo, że pójdziemy w ich ślady i trudno nam będzie zmienić przyzwyczajenia żywieniowe.

Smaki i zapachy kuchni świata

Thai_market_food_01Smaki i zapachy kuchni świata to podróż kulinarna po różnych zakątkach świata, gdzie jadane są przeróżne tradycyjne dla danego kraju potrawy. W Polsce powstało mnóstwo restauracji, gdzie szefami kuchni regionalnej są osoby zza granicy, przygotowujące dla nas dania, które są dla nich powszednie, a nam urozmaicają codzienne menu żywnościowe. Na pewno nie raz skorzystaliśmy z kuchni indyjskiej, tureckiej (np. kebabu), chińskiej, japońskiej, niemieckiej, rosyjskiej, wietnamskiej, włoskiej, czy francuskiej. Jeżeli nie spotkaliśmy się osobiście z tymi kuchniami, bądź nie odwiedziliśmy takich lokali gastronomicznych, mamy również okazję przyrządzenia tych potraw również w domu, sięgając do przepisów na tradycyjne dania ze świata poprze portale internetowe lub przeróżne książki kucharskie lub wydania specjalnie gazet, gdzie owe przepisy są zamieszczone.

Na pewno gotowaliśmy posiłki w naszych domach również nie będąc świadomymi, że potrawa pochodzi właśnie z tego kraju, do tych potraw coraz powszechniejszych w Polsce zalicza się m.in.: pizza, risotto, kebab, tortilla, lazania. Są to potrawy regionalne, które miały swój początek właśnie za granicą. Dzisiaj możemy sami przyrządzić sobie taki rarytas, kupują w sklepach i marketach niezbędne składniki do ich przyrządzenia. Zapewniam, że któraś z tych potraw na pewno trafi w Państwa gusta kulinarne.

Potrawy pieczone

f-broil-king-kosz-do-pieczenia-duzych-kawalkow-miesa-50412Potrawy pieczone nie tylko są dużo zdrowsze od smażonych, ale również zachowują swoje wartości spożywcze. Dlatego tez warto użyć foli do pieczenia, dzięki której potrawy zachowają swój smak, ponieważ mięso piecze się wyłącznie własnym sosie i wytopionym tłuszczu, nie wymaga również dodawania innych płynów, czy dużej ilości oleju, aby mogło się upiec. Smażenie lub gotowanie pozbawia potraw cennych składników np. witamin i staje się tym samym bezwartościowe dla organizmy, jedynie zaspakajając głód konsumenta. Smażenie na tłuszczu również wpływa na wchłanianie ich w potrawę, więc dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wygląd, nie będzie dobrym rozwiązaniem kulinarnym.

Pokarmy pieczone możemy dodać, że są lekkostrawne, więc pozbycie się jedzenia z żołądka odbywa się w dużo przyjemniejszy dla nas sposób oraz nie obciążają naszego żołądka tak jak dania smażone. Jeżeli zdecydujemy się na pieczenie potraw w foli lub w specjalnym rękawie do pieczenia, możemy je wcześniej zamarynować, dodać pieprzu, papryki soli, bądź innych składników, które lubimy. Więc bez względu na to czy to będzie mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, rybie czy warzywa, możemy z takiej techniki kulinarnej skorzystać. Na pewno będziemy bardziej zadowoleni niż z dań przyrządzonych na gorącym oleju, a cholesterol nie będzie nam skakał.

Przepisy na sosy

uid_12859a86fc27d28fa13d5fa4d9420e6b1246448167737_width_633_play_0_pos_3_gs_0Jeżeli chodzi o przepisy na sosy, to mamy różne ich rodzaje podzielone ze względu na zastosowanie i smak (ostry, słodko – kwaśny, łagodny, słodki lub kwaśny). Sos jest gęstym ?płynem?, który zawiera w sobie np. zmiksowane lub posiekane w kostkę warzywa lub owoce, odpowiednio przyprawiony np. majerankiem, bazylią, pieprzem, papryką. Sosów używamy do różnego rodzaju mięs, ryb, wędlin, makaronów np. spaghetti, deserów np. lodów, sałatek czy surówek, do ziemniaków, kasz, ryżu, pizzy, do krewetek. Często zagęszczamy je śmietaną, mąką pszenną, ziemniaczaną z dodatkiem wody. Znanymi sosami będą sosy: beszamel, ketchup, sos tatarski, musztarda, pesto, tabasco, bolognese, miętowy, lukier, sojowy, pomidorowy, gulaszowy, majonez (głównie używany do sałatek i surówek oraz jajek), czosnkowy, winegret czy chrzanowy. Są niezbędnym dodatkiem do potraw, i z pewnością go urozmaicają.

Jednym z przepisów na sosy będzie sos czosnkowy, który zawiera składniki tj.: czosnek, naturalny jogurt, majonez, pieprz, sól, zioła np. koperek, oregano czy bazylię. Jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, więc możemy go zrobić w każdej chwili i wykorzystać np. do ziemniaków, mięsa drobiowego, pizzy czy na kanapki. Wiele przepisów możemy znaleźć w Internecie czy książkach kucharskich, nie musimy kupować gotowych, aby się nimi delektować.