Jak przygotować degustację na targi spożywcze?

EatingJeżeli mamy zamiar wziąć udział w targach spożywczych jako producent prezentujący swoje produkty żywnościowe, warto przygotować degustację dla osób odwiedzających targi. Konsumenci po spróbowaniu naszych wyrobów mogą bowiem zacząć kupować je regularnie. Najpierw powinniśmy się zastanowić, jakie produkty chcemy dać do spróbowania naszym klientom.

Czasem bowiem mamy w swojej ofercie szeroką gamę produktów i wtedy najlepiej wybrać na przykład te, które są wizytówką naszej firmy lub te, które są nowością na rynku. Musimy wybrać także sposób, w jaki będziemy podawać produkty osobom odwiedzającym targi spożywcze. Musimy je przede wszystkim odpowiednio przygotować ? pokroić (jak na przykład wędliny), podgrzać lub ugrillować (jak na przykład kiełbasy), nalać do kubeczków (jak na przykład jogurty lub soki), nabić na wykałaczki (jak na przykład grzybki marynowane), umyć (jak owoce i warzywa) i tak dalej. Poza tym musimy przygotować jednorazowe (plastikowe, tekturowe lub styropianowe) naczynia i sztućce. Mogą być to między innymi kubeczki, miseczki, pudełka, tacki, pojemniki, łyżki, widelce, noże, patyczki i tak dalej. Przydadzą się również serwetki.

Tematyka targów żywnościowych

Thai_market_food_01W Polsce, w Europie i na całym świecie organizowane są targi żywnościowe o różnej tematyce. Są to na przykład targi związane z produktami rybnymi (świeżymi, pakowanymi), z produktami regionalnymi (produkowanymi przez producentów w danym regionie kraju), z produktami ekologicznymi, zdrowymi, z warzywami, z owocami, z wyrobami cukierniczymi, ze słodyczami, z produktami mięsnymi, z wyrobami piekarniczymi, z miodami, z produktami mlecznymi, z napojami alkoholowymi, z napojami bezalkoholowymi i tak dalej.

Na danych targach żywnościowych mogą prezentować swoją ofertę producenci wytwarzający produkty danego typu. Jednak jeden producent może wystawić swoje produkty na targach żywnościowych o różnej tematyce, na przykład producent owoców i warzyw może wziąć udział w targach warzyw i owoców, w targach regionalnych (jeżeli organizowane są targi producentów z jego regionu), a także w targach zdrowej żywności (jeżeli oczywiście jego produkty spełniają kryteria zdrowej żywności). Informacje o planowanych targach żywnościowych o różnej tematyce możemy znaleźć w sieci na różnych stronach internetowych. Niektóre z targów organizowane są cyklicznie, na przykład raz w roku lub co dwa lata. W targach z różnymi rodzajami produktów warto brać udział zarówno jako producent (aby zareklamować swoją firmę), ale także jako zwykły konsument.

Napoje na targach żywnościowych

Slodki dranNa targach żywnościowych wystawiane są przez producentów różne rodzaje produktów, w tym napoje. Mogą być to targi, na których wystawiane są zarówno napoje jak i żywność (jak na przykład targi, których tematem są produkty regionalne) lub targi, na których prezentowane są tylko i wyłącznie napoje (różne lub tylko jednego rodzaju). Na targach żywnościowych możemy poznać i spróbować napojów bezalkoholowych (na przykład soków, nektarów, napojów gazowanych, kaw, herbat, napojów mlecznych i tak dalej) oraz napojów alkoholowych (zazwyczaj są to wina, miody pitne). Podczas targów możemy skorzystać z degustacji, podczas której producenci oferują napoje różnego rodzaju zazwyczaj w małych kubeczkach plastikowych lub styropianowych.

Dzięki spróbowaniu napojów różnych producentów i napojów w różnych smakach możemy zdecydować, jaki napój nam najbardziej smakuje bez konieczności kupowania całej butelki wina, soku czy innego napoju. Oczywiście na targach żywnościowych, na których prezentowane są napoje alkoholowe, z degustacji mogą skorzystać tylko osoby pełnoletnie. Jeżeli my sami jesteśmy producentami napojów, warto odwiedzać różne targi żywnościowe. Na nich możemy zaprezentować swoją ofertę, poinformować potencjalnych klientów o nowościach w swojej ofercie (na przykład o nowych smakach, edycjach limitowanych) oraz zdobyć nowych klientów.

Targi żywnościowe w różnych krajach

steczki-161537_LWśród imprez związanych z produktami spożywczymi możemy wyróżnić targi żywnościowe. Na różnego typu targach swoje produkty prezentują producenci żywności z różnych branż (między innymi producenci ryb, mięsa, napojów gazowanych, produktów marynowanych i tak dalej). Targi żywnościowe odbywają się w Polsce, ale także w wielu innych krajach. Producenci polscy odwiedzają między innymi targi w Rosji, w Niemczech, we Francji, w Szwecji, w Anglii i w wielu innych państwach ? w krajach Unii Europejskiej, w krajach europejskich spoza Unii Europejskiej, w krajach na innych kontynentach.

Niektóre z nich to targi, na których wystawiane są tylko produkty krajowe, inne to targi międzynarodowe, na których swoje produkty mogą prezentować producenci żywności z różnych państw (i takich targów jest najwięcej), a pozostałe to targi, na których wystawiane są produkty regionalne (na przykład targi w Polsce skupiające producentów z jednego województwa czy regionu). Na targach spożywczych regionalnych często prezentowane są takie produkty jak miody, owoce, warzywa. Targi żywnościowe mogą trwać od jednego do kilku dni. Dzięki tego typu imprezom producenci mogą rozreklamować się w kraju i za granicą, a osoby odwiedzające targi mogą poznać różne produkty, spróbować ich, poznać ciekawe i ważne dla zdrowia informacje na temat żywienia (między innymi na wykładach, podczas projekcji filmów).

Rynek żywności ekologicznej

pikantny-kociolek-z-mielonego-miesa_2149_7Coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszy się żywność ekologiczna. Rynek żywności ekologicznej cały czas się rozwija, a w większych miastach i w mniejszych miejscowościach pojawiają się kolejne sklepy z żywnością ekologiczną. Również w sieci znajdziemy wiele sklepów internetowych i aukcji internetowych, na których można kupić różnego rodzaju żywność ekologiczną. Jednak musimy pamiętać, że żywność ekologiczna to nie zawsze to samo co zdrowa żywność.

Żywność ekologiczna jest bowiem zawsze zdrowa, natomiast żywność zdrowa nie zawsze jest ekologiczna. Żywność ekologiczna powinna posiadać odpowiednie certyfikaty, spełniać określone kryteria, normy. Wśród produktów ekologicznych możemy znaleźć między innymi jajka, owoce, warzywa, pieczywo. Jednak na rynku żywności ekologicznej znajduje się najwięcej produktów pakowanych. Jeżeli chcemy zacząć kupować żywność ekologiczną, warto więcej poczytać na ten temat, aby nie zostać oszukanym przez producentów. Informacji na ten temat możemy poszukać na przykład w czasopismach specjalistycznych oraz w artykułach w sieci na wiarygodnych stronach internetowych.

Rynek żywności ? ryby i owoce morza

mielone-mieso-z-jajkami-na-patelni_2156_7Na rynku żywności znajdziemy rozmaite ryby i owoce morza w różnej postaci. Są to produkty świeże, pakowane i mrożone. W sklepach i supermarketach możemy kupić między innymi takie owoce morza jak skorupiaki (krewetki, kraby, homary) i mięczaki (małże, ośmiornice, ślimaki, kalmary). Mogą być to owoce morza świeże, zamrożone lub w postaci przetworzonej (jak na przykład suszone kółka kalmarowe, małże marynowane, ośmiornice w sosie, kalmary wędzone, ślimaki w bulionie warzywnym, krewetki grillowane i tak dalej). Jeżeli chodzi o ryby, możemy znaleźć produkty świeże, wędzone, mrożone, w postaci przetworów, filetowane i niefiletowane.

Przetwory rybne dostępne na rynku żywności to między innymi ryby w zalewie octowej, koreczki rybne, ryby w sosie, sałatki rybne. Popularne wśród konsumentów są na przykład pstrągi, sandacze, karpie, pangi, łososie, szproty, sardynki, śledzie. Jeżeli kupujemy ryby lub owoce morza pakowane, powinniśmy oczywiście sprawdzać daty ważności na etykietach. Jeżeli zaś decydujemy się na ryby i owoce morza na wagę czy na sztuki (świeże lub mrożone), powinniśmy zwrócić uwagę na ich wygląd, zapach, kolor.