Tradycyjne smaki regionu

kartoflanka01-700x372Każdy region ma swoje przysmaki, i bazuje na sprawdzonych, tradycyjnych przepisach kulinarnych, które wykorzystywane są do przyrządzania znakomitych wielopokoleniowych dań na świąteczny stół, i na stół obiadowy. Wiele osób ciągnąc tradycję, zajmuje się gotowaniem potraw dla całej rodziny. Zazwyczaj gotują dania, które są syte, i które smakują większości. Mało, kiedy pieczemy, lub smażymy potrawy, które odpowiadają mniejszości.

Do tradycyjnych smaków regionów, możemy zaliczyć między innymi: kluski śląskie, makowiec, kluski leniwe, sałatkę gyros, pieczonego kurczaka w brzoskwiniach, kopytka, racuszki, placki ziemniaczane, rogaliki francuskie, bułki wrocławskie, sękacz, mazurskie sałatki rybne, śledzie w cebulce, bigos, pierogi, golonkę z kapustą, czy zupy. Bardzo duży wpływ na dobry smak, ma zapach potrawy i forma jej podania.  Na przykład w restauracjach, kiedy widzimy potrawę, która jest ładnie przybrana, i podana na eleganckim talerzu, przy stoliku nakrytym obrusem, to nawet wtedy, kiedy nie będzie zbyt dobra, to cała oprawa również wpłynie na poprawę odbioru danego dania. Oczywiście kuchnia domowa jest lepsza i smaczniejsza od dań przygotowanych przez kucharzy w restauracjach według nowoczesnych przepisów kulinarnych. Choć niektóre mogą się okazać rzeczywiście niesamowitym odkryciem, którym będziemy chcieli się podzielić z bliskimi, przyrządzając na wzór tegoż dania, tego typu potrawę w domu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>