Wędliny i ryby ? podstawowe informacje

images (85)Wędliny produkowane z mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu wykazują zróżnicowaną zawartość tłuszczu. Mogą również zawierać różne substancje dodatkowe, na przykład koncentraty białek soi, mleka, białka kolagenowego, lub karotenu. Wnikać mogą do nich także substancje chemiczne pochodzące z dymu wędzarniczego. Zastosowanie substancji dodatkowych pozwala na wyprodukowanie wyrobów o niskiej zawartości tłuszczu. Najzdrowsze są wyroby o niskiej zawartości tłuszczu, o niskim stopniu peklowania, małym nasoleniu i bez dodatku polifosforanów. Zwykle parówki, wbrew ogólnemu mniemaniu, zawierają duże ilości zarówno tłuszczu, jak i substancji dodatkowych. Wartość odżywcza ryb jest zbliżona do wartości mięsa zwierząt rzeźnych, a białko ryb jest także białkiem pełnowartościowym.

Jego zawartość w niektórych gatunkach ryb dochodzi nawet do 20 procent. Albowiem ryby, zwłaszcza morskie, są bardzo dobrym źródłem składników mineralnych. Zaś ryby spożywane z ościami są świetnym źródłem wapnia. Tłuszcza rybi zawiera znaczące ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Uważa się tym samym, że kwasy te odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy, obniżając poziom cholesterolu we krwi. Z tego powodu zaleca się spożywanie ryb, zwłaszcza morskich, dwa, trzy razy w tygodniu. Ponadto mięso i ryby maja właściwości kwasotwórcze.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>